Euro-IX - 20 godina suradnje IXP-ova Europe

Europsko udruženje za internetsku razmjenu (Euro-IX) koje okuplja 68 točaka razmjene internetskog prometa (IXP – Internet eXchange Points) iz cijelog svijeta  osnovano je u svibnju 2001. godine s namjerom da razvije, ojača i poboljša suradnju IXP zajednice.

Brojni IXP-ovi prepoznali su potrebu za kombiniranjem svojih resursa kako bi se koordinirali tehnički standardi, razvili zajednički postupci, dijelili i objavljivali statistički podaci i druge korisne informacije. To zauzvrat IXP-ovima, korisnicima, a i široj zajednici daje bolji uvid u svijet IXP-ova.

Euro-IX promiče međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi u članstvu te korištenje najboljih praksi za širi internetski ekosustav. IXP-ovi služe kao središte tehničkih aktivnosti i igraju vrlo važnu ulogu u poboljšanju kvalitete interneta i pristupačnosti u lokalnim zajednicama, kao i u poboljšanju konkurentnosti.

Povodom proslave 20 godina Euro-IX-a organizira se i forum „20 years of IXP cooperation“.

Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih točaka za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX).

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatska točka za razmjenu internetskog prometa udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu), a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže.

euro-ix-logo.png