Google Global Cache (GGC) u Hrvatskoj!

3. svibnja 2011. godine u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) pušteno je u rad sjedište Google Global Cache (GGC).

Srce i Google, 6. studenog 2010. godine, potpisali su Ugovor o udomljavanju sjedišta GGC i Ugovor o članstvu u CIX-u. Time je Srce ušlo u GGC beta program.

GGC omogućuje tvrtkama i ustanovama optimiziranje troškova mrežne infrastrukture povezane s isporukom Google i YouTube sadržaja na način da krajnjim korisnicima isporučuje sadržaj iz Hrvatske.

Eksponencijalni rast internetskog sadržaja kao i porast broja krajnjih korisnika nužno dovodi i povećanim potrebama za mrežnom propusnosti. Kako bi osigurao dostatnu propusnost, brzi odziv i redundanciju pristupa svojim internetskim uslugama, Google je odlučio, uz infrastrukturu centraliziranih poslužitelja, graditi distribuiranu infrastrukturu regionalnih sjedišta za brzu distribuciju često korištenih internetskih sadržaja.

GGC je implementiran kao skup poslužitelja raspoređenih u Srce podatkovnom centru, daljinski upravljan od strane Googlea. GGC poslužitelji smješteni u Srcu, presretat će upite krajnjih korisnika svih CIX članica (ISP-ova) koje ostvaruju besplatni peering s Googleom, te na taj način, krajnjem korisniku osigurati brži odziv tražene internetske usluge odnosno sadržaja. Odabir Srca za domaćina ove važne infrastrukture dodatno naglašava ulogu CIX-a u razvoju Interneta u Hrvatskoj.

Više o GGC saznajte na http://ggcadmin.google.com/ggc, a o Srcu na http://www.srce.hr.