CIX dobio ASN

Ugovorom koji su potpisali Sveučilišni računski centar (Srce) i RIPE NCC, SRCE je postalo LIR (Local Internet Registry). Osnovni elementi interneta su IP adrese i AS (Autonomous System) brojevi. Oba su elementa jedinstvena u internetskom svijetu. Raspodjela internetskih elemenata stoga treba biti i jeste koordinirani proces zasnovan na međusobnim dogovorima na svjetskom nivou. Briga o IP adresama je u nadležnosti IANA (Internet Assigned Numbers Authority).
Cjelokupni proces je hijerarhijski organiziran, tako da u svijetu postoji 5 Regionalnih Internet Registry-a (RIR) koji vrše koordinaciju i raspodjelu, raspoređenih im, IP adresa i AS brojeva unutar svojih regija. RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre) je jedan od pet RIR-ova zadužen za područje Europe, Bliskog istoka i dijelova centralne Azije. Članice RIPE NCC-a su LIR-ovi (Local Internet Registry) koji distribuiraju Internet resurse na, kao što im naziv kaže, lokalnom području (npr. unutar zemlje).
Srce je još 1992. godine, za potrebe uspostave nacionalne akademske mreže bazirane na Internet protokolu, zatražilo i dobilo set IP adresa (B klasu:161.53.0.0/16) i AS broj 2108. Kako u to doba nije još bilo hijerarhijskog  RIR-LIR modela, osnovne internetske elemente smo zatražili i dobili od InterNIC-a (USA). Uz pomoć ta dva elementa nacionalna akademska mreža bazirana na Internet protokolu postala je sastavnim dijelom svjetske mreže. Srce je 8. listopada 2010. potpisivanjem ugovora s RIPE NCC, nakon 18 godina, postalo i službeni LIR te izvršilo registraciju AS broja za potrebe uspostave internetskog oblaka CIX-a, nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa.
Više informacija o RIPE NCC možete naći na

www.ripe.net.
Više informacija o IANA možete pronaći

www.iana.org.